Μέλι γλυκαντικό και φάρμακο

Μέλι & προϊόντα μέλισσας

  • Μέλι θυμαρίσιο
    Θυμαρίσιο μέλι με έντονο άρωμα
  • Μέλι πεύκου
    Μέλι από τη γύρη του πεύκου με έντονο χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα
  • Μέλι ανθέων
    Μέλι από ποικιλία ανθέων της Ελληνικής φύσης
  • Μέλι ερείκης (ρείκι)
    Μέλι εξαιρετικό, από το σπάνιο φυτό ρείκι

Τι είναι το μέλι: Ορισμός

Το μέλι γλυκαντικό και φάρμακο είναι ένα γλυκό αρωματικό ιξώδες υγρό που παράγεται από το νέκταρ των φυτών. Παράγεται από τη μέλισσα, η οποία αφού συλλέξει το νέκταρ, στη συνέχεια το μεταβολίζει στον οργανισμό της και το εναποθέτει στις κηρήθρες που βρίσκονται εντός της κυψέλης, ώστε όταν τα φυτά δεν έχουν πια νέκταρ, το χειμώνα, να μπορεί να τραφεί από αυτό. Ο μελισσοκόμος δηλαδή, ουσιαστικά κλέβει από τη μέλισσα το φαγητό της και για να μην πεινάσει το μελίσσι, αντικαθιστά το μέλι, με κάτι άλλο, πχ ζάχαρη, σιρόπι, βανίλια, κ.α.

Συστατικά

Κατ αρχήν το μέλι μέσα στο στομάχι της μέλισσας έχει πολλή υγρασία. Όταν η μέλισσα το εναποθέσει στην κηρήθρα, η υγρασία μειώνεται σημαντικά και φτάνει περίπου στο 14 με 18%. Αυτό συντελεί στο ότι δεν μπορούν στο μέλι να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί.

Το μέλι περιέχει κυρίως ζάχαρα (-78%), τα οποία είναι φρουκτόζη και γλυκόζη. Στην αρχική του μορφή είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό και στη συνέχεια (μετά από καιρό) κρυσταλλώνει. Τα συστατικά των ζαχάρων που περιέχει είναι κυρίως λεβουλόζη και δεξτρόζη. Η λεβουλόζη είναι σύνθετος υδατάνθρακας, που περιέχει φυσικά χρωστικά, μεταλλικά στοιχεία, κόκκους γύρης και ένζυμα. Γι αυτούς τους λόγους έχει επικρατήσει η έκφραση: Μέλι γλυκαντικό και φάρμακο.

Κρυστάλλωση

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μια φυσική ιδιότητα και επομένως ένα  απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο. Αρχικά η κρυστάλλωση παρατηρείται στον πυθμένα και στα τοιχώματα του δοχείου και στη συνέχεια, που στη συνέχεια επεκτείνεται προς το εσωτερικό. Οι ιδιότητες του μελιού παραμένουν ίδιες, δεν πρέπει να το αφήνουμε όμως κρυσταλλωμένο, γιατί στα σημεία που δεν έχουν δημιουργηθεί κρύσταλλοι, η υγρασία ανεβαίνει με αποτέλεσμα, εκεί να δημιουργούνται μικροοργανισμοί!

Αποκρυστάλλωση

Η αποκρυστάλλωση του μελιού πρέπει να γίνεται σχετικά σύντομα, γιατί όπως προείπαμε, στα σημεία που δεν έχει κρυσταλλώσει το μέλι, είναι δυνατόν να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί και να αλλοιωθεί η γεύση και η ποιότητά του. Η διαδικασία είναι απλή. Είτε πλησιάζουμε το δοχείο σε μια πηγή ήπιας θερμότητας, πχ καλοριφέρ, ή ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με νερό και αφού την κατεβάσουμε από τη φωτιά, βυθίζουμε το δοχείο με το κρυσταλλωμένο μέλι, μέσα στο νερό και περιμένουμε έως ότου επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.

Μέλι γλυκαντικό και φάρμακο

Μέλι, το αρχαιότερο γλυκαντικό και φάρμακο

Ελληνικό μέλι Π.Ο.Π

Όπως και πολλά άλλα αγροτικά είδη, έτσι και το Ελληνικό μέλι διεκδικεί και αυτό την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Προς το παρόν, μόνο το Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια, διαθέτει Π.Ο.Π. Το μέλι αυτό παράγεται στην ευρύτερη περιοχή του όρους Μαίναλο, της Αρκαδίας, γύρω από την Αλωνίσταινα και τη Βυτίνα, όπου φύεται το Κεφαλληνιακό έλατο, καθώς και κάποια άλλα είδη τοπικής χλωρίδας. Το μέλι αυτό παράγεται από μελιτώμα, δηλαδή από το χυμό που προσλαμβάνουν οι μέλισσες από κάποια έντομα που παρασιτούν στα φυτά. Το συγκεκριμένο παράσιτο είναι το physokermes hemicryphus.

Το μέλι αυτό έχει δυο κύρια χαρακτηριστικά. Το ένα είναι το κεχριμπαρένιο χρώμα του και το άλλο είναι η ιδιότητά του να μη κρυσταλλώνει ποτέ!!!

Μέλι  γλυκαντικό και φάρμακο

Τα οφέλη από την κατανάλωση μελιού

Μέλι γλυκαντικό και φάρμακο

Το μέλι ίσως να είναι η πιο σπουδαία υπέρ-τροφή, χωρίς υπερβολές. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής είχε πει το εξής: ‘Το σώμα πρέπει να αλείφεται εξωτερικά με λάδι και εσωτερικά με μέλι!’.

Οφέλη για την καρδιά και το κυκλοφορικό. Μια με δυο κουταλιές μέλι ημερησίως βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού, ώστε να μην υπάρξει ποτέ πρόβλημα. Για τους ήδη πάσχοντες από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, η κατανάλωση μελιού εξασφαλίζει την αποφυγή τυχών υποτροπών και υπόσχεται την επαναφορά των αγγείων στην πρότερο υγιή κατάσταση!

Χρόνια αρθρίτιδα. Δύο κουταλιές μέλι καθημερινά, (για καλύτερα αποτελέσματα, μπορεί να αραιωθεί με χλιαρό νερό και να προστεθεί και μια κουταλιά κανέλα), εξαφανίζουν τους πόνους και όλα τα άλλα συμπτώματα, ακόμα και σε χρόνιες και ανίατες περιπτώσεις. Η δράση του μελιού ξεπερνά σε αποτελεσματικότητα, κάθε φάρμακο και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά!!!

Κύστες. Δύο κουταλιές μέλι (για καλύτερα αποτελέσματα, μπορεί να αραιωθεί με χλιαρό νερό και να προστεθεί και μια κουταλιά κανέλα), θεραπεύει από κύστες στην ουροδόχο αλλά και τη χοληδόχο κύστη, ενώ αποκλείει την οποιαδήποτε μελλοντική εμφάνιση τέτοιων καταστάσεων, (δρα δηλαδή & προληπτικά).

Χοληστερόλη. Δύο κουταλιές της σούπας μέλι μέσα σε ζεστό τσάι μαζί με τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα, κατεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, μέσα σε 10 λεπτά!!! Η συνεχής πρόσληψη, εξαφανίζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, με αποτέλεσμα την τέλεια κυκλοφορία

Κρυολόγημα, γρίπη Ανοσοποιητικό σύστημα & καρκίνος. Δύο με τρεις κουταλιές μέλι, δύο φορές την ημέρα, κατά προτίμηση μέσα σε ζεστό τσάι διώχνουν το κρυολόγημα, μαλακώνουν το βήχα και εξαφανίζουν όλα τα συμπτώματα. Αν συνεχιστεί η κατανάλωση μελιού, η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι τέτοια που σχεδόν αποκλείει μελλοντικές λοιμώξεις, γρίπη & κρυολογήματα. Είναι επίσης πλέον αποδεδειγμένη και η αντικαρκινική δράση του μελιού και ειδικά για κάποιες μορφές καρκίνου, όπου δρα όχι μόνο προληπτικά αλλά και θεραπευτικά!!!

Νεύρα & ύπνος. Έχει αποδειχθεί, ότι λόγω της φυσικής γλυκόζης και των άλλων συστατικών που εμπεριέχονται στο μέλι, μια με δύο κουταλιές μέλι σκέτο ή ανακατεμένο σε κάποιο ρόφημα, ηρεμούν τον οργανισμό, βοηθάνε σε έναν ήρεμο ύπνο και μακροπρόθεσμα συντελούν στην ηρεμία. Όσοι καταναλώνουν συστηματικά μέλι, καταφέρνουν να παραμένουν ήρεμοι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αφού μέσα στο μέλι εμπεριέχονται σχεδόν όλες οι ουσίες που χρησιμοποιεί και η φαρμακοβιομηχανία για την κατασκευή ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Γενικά πρέπει να ξέρουμε πως το μέλι κάνει μόνο καλό!!! Προμηθευτείτε κάποιο καλό πιστοποιημένο μέλι και βάλτε το στην καθημερινή διατροφή σας. Το μέλι κάνει παντού καλό. Με την κατανάλωση μελιού, θα έχετε μόνο όφελος!

Μέλι γλυκαντικό και φάρμακο

Τα είδη του μελιού