Τροφές μελισσών σε μεγάλη ποικιλία

προσφορά ζάχαρη ο,49 €

Τροφές μελισσών σε μεγάλη ποικιλία

 melissa-troei Η μέλισσα, όπως άλλωστε και όλα τα άλλα έντομα, βρίσκουν μόνες τους την τροφή τους στη φύση. Είναι λογικό, η μέλισσα που ζει μέσα σε μια τεχνιτή και κατασκευασμένη από τον άνθρωπο κυψέλη, να παραμένει άγρια. Το γεγονός ότι κάποιος έδωσε στη μέλισσα, ένα έτοιμο ‘σπίτι’, δεν αλλάζει με κανένα τρόπο τη φύση της. Όμως η μέλισσα, όταν βρίσκεται στη φύση και δεν τελεί υπό την εποπτεία μας, αποθηκεύει το μέλι που παράγει την άνοιξη και το καλοκαίρι. Αυτό, για να το χρησιμοποιήσει σαν τροφή, τους μήνες που η φύση είναι ‘νεκρή’, δηλαδή το χειμώνα! 

Ο μελισσοκόμος φυσικά δεν αφήνει το μέλι στην κυψέλη, αλλά το αφαιρεί, γιατί αυτός φυσικά είναι ο σκοπός της μελισσοκομίας! Η υποχρέωση του μελισσοκόμου λοιπόν κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι να αντικαθιστά την τροφή που αφαίρεσε από την κυψέλη. Η αντικατάσταση γίνεται με κάποια άλλη, η οποία είναι βέβαια φθηνότερη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι, αμφιβόλου ποιότητας, ή χαμηλής διατροφικής αξίας. Αν συμβεί αυτό, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος, το μελίσσι να αδυνατίσει, να προσβληθεί από ασθένειες, να μειωθεί ο πληθυσμός του κ.α.

Όμως ακόμα και αν δε συμβεί τίποτα από όλα αυτά, είναι βέβαιο πως το μελίσσι που θα βγει από το χειμώνα αδυνατισμένο, αποκλείεται να αποδώσει, την ποσότητα και την ποιότητα του μελιού, όταν αρχίσει τη συλλογή της γύρης, για τη νέα παραγωγική περίοδο.

Όλοι εμείς στη μελισσοκομική Ν Μπάρκας, γνωρίζουμε πολύ καλά τη σημασία της τροφοδοσίας της κυψέλης. Επίσης γνωρίζουμε σαν μελισσοκόμοι, όλα τα θέματα που αφορούν το μελίσσι και τη μελισσοκομία γενικότερα. Γι αυτό μπορούμε να εγγυηθούμε στον κάθε έναν από εσάς, επαγγελματία ή ερασιτέχνη μελισσοκόμο, πως ξέρουμε τι να σας προμηθεύσουμε, ώστε να είναι πάντα το μελίσσι σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Επειδή είμαστε οι ίδιοι κατασκευαστές μπορούμε να εγγυηθούμε την ποιότητα της κατασκευής και να σας προσφέρουμε πραγματικά την ποιοτικότερη τροφή που μπορεί να υπάρξει και φυσικά στην πιο συμφέρουσα τιμή της αγοράς. Αυτό γιατί όπως προείπαμε, εμείς κατασκευάζουμε, εμείς πουλάμε εμείς διανέμουμε, εμείς γνωρίζουμε καλά και μπορούμε ακόμα καλύτερα!!! Δεν είναι τυχαία άλλωστε η παρουσία το ονόματος Μπάρκα σε αυτό το χώρο επί 29 συνεχή χρόνια. Με λίγα λόγια, σε εμάς θα βρείτε τροφές μελισσών σε μεγάλη ποικιλία, για να καλύψετε χωρίς κανένα πρόβλημα, με σιγουριά και ασφάλεια, όλες σας τις ανάγκες. 

Τροφές μελισσών σε μεγάλη ποικιλία

Κατάλογος

  • Βανίλια
    Βανίλια από 100% κρυσταλλική ζάχαρη
  • Σκόρδο
    Βανίλια με σκόρδο
  • Θυμόλη
    Βανίλια με θυμόλη
  • Αμινοξέα
    Ζυμωτή με αμινοξέα
  • Γύρη μέλι
    Ζυμωτή με γύρη & μέλι
  • Επί παραγγελία
    Τροφή φτιαγμένη στα μέτρα σας!

Απαραίτητες γνώσεις για τη διατροφή των μελισσών

Πότε το μελίσσι μας χρειάζεται τροφοδοσία

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της μελιτοφορίας, που το νέκταρ και η γύρη, υπάρχουν στη φύση, λόγω κακών καιρικών συνθηκών ή άλλων αιτιών, μπορεί να χρειαστεί συμπλήρωμα. Να μη ξεχνάμε πως η περίοδος εκείνη, δεν είναι μόνο περίοδος συλλογής μελιού, αλλά είναι ταυτόχρονα και περίοδος μεγάλης γονοφορίας!

Τροφοδοσία κατά περίπτωση!

Στην αρχή της άνοιξης πολλοί μελισσοκόμοι προτιμούν την τροφοδοσία με σιρόπι (κυρίως ζάχαρη & νερό). Η πυκνότητά του εξαρτάται πάντα από τις συνθήκες. Επίσης το σιρόπι προτιμάται να βρίσκεται εκτός κυψέλης και σκεπασμένο, προκειμένου οι μέλισσες να ξεκινήσουν σιγά σιγά τον τρύγο, όταν οι συνθήκες της φύσης το επιτρέψουν.

Σαν τροφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μέλι το οποίο έχουμε αφαιρέσει και φυλάξει, από προηγούμενη περίοδο, αναμεμειγμένο με ζάχαρη άχνη (ζαχαροζύμαρο), το οποίο τοποθετούμε επάνω από τη γονοφωλιά

Επίσης το υποκατάστατο γύρης, το μέλι απάνω στην κηρήθρα (απολεπισμένη), η βανίλια, κ.α είναι κατάλληλες τροφές για τη διατήρηση του πληθυσμού και της υγείας του μελισσιού σε καλή κατάσταση, ώστε να διατηρηθεί ακέραια και η αειφορία!

Στη μελισσοκομική Ν Μπάρκας θα βρείτε τροφές μελισσών σε μεγάλη ποικιλία, γιατί είμαστε οι ίδιοι κατασκευαστές και όχι μόνο ξέρουμε τι χρειάζεται το μελίσσι σας, στην κάθε φάση του, αλλά ακούγοντας και τη γνώμη σας, μπορούμε να κατασκευάσουμε συγκεκριμένη τροφή, προσαρμοσμένη απόλυτα στις ανάγκες σας!

Αναλυτικά οι περιπτώσεις

  • Όταν δεν υπάρχει αρκετά γύρη ή μέλι, μέσα στην κυψέλη, για να προκληθεί ‘διέγερση’ των μελισσών, ώστε να εκθρέψουν γόνο, με αποτέλεσμα το μελίσσι να αδυνατίσει ή και να αποδεκατιστεί. Αυτό συμβαίνει αργά το χειμώνα και συνεχίζεται και κατά τις πρώτες ημέρες της Άνοιξης.
  • Όταν εφαρμόζουμε μια θεραπεία (ανεξαρτήτως εποχής) και πρέπει υποχρεωτικά να εισάγουμε τη φαρμακευτική θεραπεία, μέσα στην τροφή
  • Όταν κάνουμε τοποθέτηση ενός νέου σμήνους μέσα την κυψέλη, οπότε υπάρχει περισσότερη ανάγκη, λόγω της υποχρέωσης των μελισσών, να φτιάξουν όπως πρέπει τις κηρήθρες, για να αποθέσουν αλλά και να εκθρέψουν το νέο γόνο.
  • Όταν εισάγουμε νέες κηρήθρες και πρέπει το σμήνος να τις χτίσει και  διαμορφώσει κατάλληλα. 
  • Όταν εισάγουμε νέα βασίλισσα.
  • Όταν κάνουμε βασιλοτροφία και αυτή συμπίπτει με περίοδο που δεν υπάρχει αρκετή τροφή στη φύση
  • Όταν αφαιρούμε περισσότερο μέλι από όσο αντέχει η κυψέλη να δώσει, κατά την περίοδο του φθινοπώρου.
  • Όταν αργήσει η ανθοφορία, ή όταν η θερμοκρασία παραμένει χαμηλή για μεγάλο διάστημα, οπότε το μελίσσι απαιτεί περισσότερη ενέργεια προκειμένου να ανεβάσει τη θερμοκρασία μέσα στο χώρο της κυψέλης.

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή τροφής

Μια μέλισσα εργάτρια, τρεις εβδομάδες μετά τη γέννησή της, γίνεται συλλέκτρια. Η συλλογή αφορά νέκταρ, πρόπολη, νερό και γύρη. Άλλα φυτά δίνουν νέκταρ και άλλα γύρη. Η συλλέκτρια επισκέπτεται το κάθε φυτό, τη σωστή ώρα, την ώρα δηλαδή που μπορεί να δώσει, (γιατί τα άνθη δεν είναι ανοικτά όλες τις ώρες της ημέρας). Για την ακριβή ώρα οι μέλισσες οδηγούνται από τον ήλιο. Ο ήλιος είναι το σημείο αναφοράς και σύμφωνα με τη γωνία που σχηματίζεται μεταξύ αυτού, της κυψέλης και του σημείου συλλογής, η μέλισσα χαράζει την πορεία της!!! Έτσι ξέρει που θα πάει και πώς θα γυρίσει. Αν ο ήλιος κρυφτεί πίσω από σύννεφα, η μέλισσα δεν έχει πρόβλημα, αφού έχει την ικανότητα να επαναχαράξει πορεία με βάση το φως που διαθλάται, υπολογίζοντας με βάση τη νέα γωνία που δημιουργείται από τη διάθλαση. Τις ημέρες που δεν υπάρχει καθόλου ήλιος λόγω βαριάς συννεφιάς πάλι μπορεί να βρεί την πορεία της με βάση την υπεριώδη ακτινοβολία η οποία διαπερνά τα σύννεφα.

Το γεγονός ότι μπορεί να ταξιδέψει μέχρι και 14 χιλιόμετρα για να βρει την τροφή της, δε την δυσκολεύει καθόλου, γιατί χρησιμοποιεί την ικανότητά της να μετρά το χρόνο. Έτσι υπολογίζει τη αλλαγή γωνίας του ηλιακού φωτός σε σχέση με το χρόνο που έχει περάσει από τη στιγμή που αναχώρησε από την κυψέλη. Έτσι ακριβώς λειτουργεί και το navigator του αυτοκινήτου μας, (Δείτε σχετικό άρθρο από εδώ)

Οι μέλισσες συλλέκτριες πολλές φορές μπορεί να παραβλέψουν ηθελημένα, άνθη που βρίσκονται κοντά τους και να προτιμήσουν άλλα, που βρίσκονται σε σαφώς μεγαλύτερη απόσταση, επειδή εκτιμούν ότι έχουν καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη διατροφική αξία. Η συνήθεια τους αυτή, κάνει και τα προϊόντα που παράγουν, να είναι ποιοτικότερα. Σε περιόδους μάλιστα που η ανθοφορία δεν είναι μεγάλη, έχει παρατηρηθεί ότι μέλισσες που βρίσκονται σε μια περιοχή, προσπαθούν να εμποδίσουν μέλισσες από άλλη περιοχή, να εισέλθουν στη δική τους, επειδή τις θεωρούν απειλή για την τροφή τους. Οι συλλέκτριες γυρνώντας στην κυψέλη παραδίδουν την τροφή (νέκταρ) στις αποθηκεύτριες, με τη μέθοδο της τροφάλλαξης, (ανταλλαγή τροφής προβοσκίδα με προβοσκίδα). Οι αποθηκεύτριες, αφού το επεξεργαστούν και του αφαιρέσουν την υγρασία, το διαμοιράζουν στα κελιά της κυψέλης.

Σε εμάς θα βρείτε τις καλύτερες τροφές μελισσών σε μεγάλη ποικιλία, εξαιρετική ποιότητα και πάντα στις πιο χαμηλές τιμές της αγοράς με άμεση παράδοση, είτε από τα 22 σημεία πώλησης πανελλαδικά ή με αποστολή ταχυμεταφοράς.

Τροφές μελισσών σε μεγάλη ποικιλία