Αποθήκευση και λιώσιμο κηρηθρών

Αποθήκευση και λιώσιμο κηρηθρώνΑποθήκευση και λιώσιμο κηρηθρών: Σε χώρες του εξωτερικού και κυρίως σε προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, εκεί όπου αναγάγουν σε επιστήμη ό,τι κάνουν, η αποθήκευση των κηρηθρών σε ψυγεία, όπως και το λιώσιμο των παλιών κηρηθρών, η ανάκτηση του κεριού και η δημιουργία από αυτό νέων κηρηθρών καθαρών και απαλλαγμένων από κατάλοιπα φαρμάκων, παράσιτων, μούχλας, μύκητών κλπ είναι μια πολύ παλιά και γνώριμη διαδικασία. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους εδώ και μισό και πλέον αιώνα αυτή η διαδικασία είναι αυτονόητη.

Στη χώρα μας αυτό είναι κάτι σχετικά νέο, αφού και μέχρι πρόσφατα κάποιοι μελισσοκόμοι το θεωρούσαν φασαρία και περιττή δαπάνη, αγνοώντας τα οφέλη της ανανέωσης των κηρηθρών, μη γνωρίζοντας τη ζημιά που προκαλείται στο μέλι και τα υποπροϊόντα του, από τις παλιές κηρήθρες, αλλά κυρίως τη βλάβη που προκαλείται από αυτή την πρακτική, στο ίδιο το μελίσσι.

Σε πολλές περιοχές, εκεί που η μελισσοκομία δε γίνεται οργανωμένα από πολλούς μελισσοκόμους, εκεί που δεν υπάρχουν συνεταιρισμοί και όπου η μελισσοκομία εκτελείται ως πάρεργο, οι περισσότεροι μελισσοκόμοι, κυρίως ερασιτέχνες, όμως με πολλές κυψέλες, δε δίνουν και μεγάλη σημασία στην ανακύκλωση της παλιάς κηρήθρας, ούτε και περνάει απ’ το μυαλό τους το θέμα της αποθήκευσης σε κρύο περιβάλλον, για την αποστείρωση και αποφυγή ασθενειών. 

Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει κάποιος να αναλαμβάνει αυτή την εργασία, (Αποθήκευση & ανακύκλωση) εφ όσον δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ίδιους τους μελισσοκόμους. Αυτή όμως η τάση τείνει μειούμενη και μάλιστα με γρήγορο και σταθερό ρυθμό. Οι εννέα στους δέκα μελισσοκόμους πλέον έχουν αντιληφθεί την αξία και της αποθήκευσης σε ψυκτικούς θαλάμους και την ανακύκλωση των κηρηθρών. Αντικαθιστούν τις παλιές κηρήθρες με νέες απαλλαγμένες από υπολείμματα φαρμάκων και σπόρους ασθενειών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα καλύτερη παραγωγή, με μέλι καθαρό, διαυγές και απαλλαγμένο από δυσάρεστες οσμές. Μέλι που παράγεται σε κηρήθρες σωστού μεγέθους, πράγμα πολύ βοηθητικό και για την ίδια τη μέλισσα, η οποία με τη σειρά της γίνεται πιο παραγωγική, ενώ ταυτόχρονα παραμένει δυνατή και υγιείς.

Σημαντικό: Η αποστείρωση και η ανακύκλωση των κηρηθρών είναι το Α και το Ω όχι μόνο για την καλή παραγωγή συμβατικού μελιού, αλλά και για το επόμενο στάδιο, που είναι και το μέλλον, δηλαδή τη Βιολογική Μελισσοκομία!

Καλό είναι να δούμε τους λόγους που κάνουν την αντικατάσταση της παλιάς κηρήθρας επιτακτική ανάγκη

  • Φθαρμένη κηρήθρα σημαίνει λιγότερο μέλι – γύρη λόγω σμίκρυνσης των κελιών και την καταστροφή κάποιων άλλων.
  • Το σκούρο χρώμα των παλιών κυψελών σκουραίνει και το χρώμα του μελιού και επηρεάζει το άρωμά του.
  • Οι παλιές κηρήθρες φέρουν κατάλοιπα και σπόρους ασθενειών που έχει περάσει το μελίσσι όπως: Σηψηγωνία, ασκοσφαίρωση, νοζεμίαση κ.α.
  • Οι νέες κηρήθρες είναι απαλλαγμένες από ακαρεοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της Βαρόα και σκοροκτώνα όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κηρόσκωρου και άλλων παρασίτων.

Αποθήκευση και λιώσιμο κηρηθρών